top of page
Gratis Geluk

Kunstenaars delen stukjes geluk uit in Veluvine

“SCHERVEN BRENGEN GELUK”1-DAAGSE INSTALLATIE VAN NUNSPEETSE KUNSTENAARS

 

Op 13 februari, pre-Valentine-evening, presenteren Harmke Zwep en Philipine Vinke hun installatie “Scherven Brengen Geluk”. De installatie wordt op 13 februari door de kunstenaars opgebouwd en zal slechts 1 avond te zien zijn. Iedereen die op 13 februari de Academiezaal in Veluvine bezoekt, mag gratis een scherfje van het kunstwerk meenemen. “Om zelf te houden of om weg te geven aan iemand die wel een steuntje in de rug kan gebruiken”. Beide kunstenaars exposeren op dit moment in de Academiezaal. Veluvine ondersteunt de actie en stelt de zaal die avond beschikbaar aan de kunstenaars.

 

Voordat een kunstwerk klaar is, gaat er heel wat mis. In een museum zie je alleen topstukken. Maar wat gebeurt er met al die scherven, schetjes, ideeën en mislukkingen die het niet halen?  Sommige kunstenaars maken daar een nieuw werk mee.

Zwep en Vinke maken het vaak mee: voordat ze een mooi kunststuk hebben gemaakt, zijn er bloed, zweet, tranen en scherven gevallen. Keramiste Zwep en Bubble Gilder Vinke zitten vaak met de brokken. Drie dagen na de opening van hun gezamenlijke expositie in Veluvine begin januari van dit jaar, kwam een kunstwerk van Vinke van de wand. Om kwart over negen ’s morgens schudde Veluvine op haar grondvesten. De basis van dit kunstwerk was een spiegel van twee vierkante meter uit een voormalige bruidszaak.

Met de scherven van die spiegel en met de scherven die Zwep speciaal voor deze gelegenheid maakte, maken de twee kunstenaars op 13 februari een installatie: “Scherven Brengen Geluk”. De kunstenaars zijn van 18.00 tot 21.00 uur aanwezig om uitleg te geven over deze installatie en de andere werken van hun expositie. Iedereen mag een scherfje van de installatie uitkiezen en meenemen ‘als symbool voor geluk’. Om weg te geven aan iemand die je geluk toe wenst, of om zelf te houden. De kunstenaars kunnen eventueel een boodschap op de scherf schrijven, of het scherfje vergulden met bladgoud.

Zwep en Vinke zijn benieuwd welke scherven worden uitgekozen en waarom. Er zijn scherven in alle vormen en veel maten. Op sommige zit bladgoud. Andere zijn ‘naakt’.

Geluk en kunst liggen dicht bij elkaar. Zo is de markante rode stip op een van de bolwerken van Zwep per toeval in het bakproces ontstaan. Er zijn meer gelukjes te vinden in de geëxposeerde werken. De kunstenaars vertellen er op de avond graag over.

De kunstenaars nodigen iedereen van harte uit om hun geluk te komen beproeven in de Academiezaal op dinsdag 13 februari van 18.00 tot 21.00 uur. Veluvine ligt aan de F.A. Molijnlaan 186 in Nunspeet.

 

 

Photo-Credits: Corien Steketee
About Philipine
bottom of page